Zupa krem z dyni piżmowej
Siedzę sobie w domu sama,
nagle słyszę „puk,puk” z rana.
Pani jesień do mnie puka.
Ale czego ona szuka?
„Otwórz proszę, moja miła.
Droga mnie tu sprowadziła.
Mam dla Ciebie przepis na jesienne noce.
Zatem zanim schowasz się pod kocem
weź przygotuj sobie pióro.
Bo gdy będzie już ponuro
Ty ten przysmak przygotujesz
i nim wszystkich oczarujesz!
Dynia piżmowa to główna bohaterka,
ale nie obejdzie się bez rondelka.
Cebula, masło i czosnek to połączenie, które każdy zna,
lecz co na to marchewka?
Z chęcią by dołączyła do tej przygody.
Tak samo jak i ziemniak młody.
On też popluskałby się w bulionie,
tylko nie mów jego żonie!
Trochę imbiru, pieprzu i soli,
nawet chili wskoczy do woli.
Odrobina pikanterii nikomu nie zaszkodzi,
choć zawsze śmietanką można ją złagodzić.
Gdy już warzywa będą miękkie to zblendować wszytko trzeba,
a gdy tego przysmaku spróbujesz poczujesz jakbyś dotknęła kawałka nieba!
I tak pyszny krem z dyni powstaje.
Weź notuj przepis, bo niewiele czasu Ci zostaje” 😉
Oto przepis:
100g – ok. 55 kcal
1 porcja (500g) – ok. 275 kcal
Składniki (9 porcji):
- Duża dynia piżmowa (1900g po obraniu),
- 3 łyżki masła (30g),
- 4 marchewki (255g),
- 2 cebule (267g),
- 4 ząbki czosnku (11g),
- 5 średnich ziemniaków (575g),
- śmietana 30% (45g),
- bulion (2l),
- imbir, chili, pieprz, sól
Przygotowanie:
- Obierz wszystkie warzywa.
- Usuń pestki z dyni i pokrój ją w kostkę.
- Cebule i czosnek posiekaj.
- Marchewkę oraz ziemniaki pokrój w kosteczki.
- Zeszklij cebulę i czosnek na maśle.
- Wymieszaj wszystkie warzywa w garnku i zalej bulionem.
- Gdy bulion zacznie wrzeć zmiejsz ogień i przykryj pokrywką.
- Gotuj aż do miękkości warzyw w międzyczasie mieszając.
- Dodaj imbir, chili, pieprz i sól.
- Odczekaj aż zupa ostygnie i dodaj śmietanę.
- Następnie zblenduj.
- Podawaj na ciepło. Najlepiej z grzankami.
Przepis na grzanki:
Pokrój kromki chleba w kosteczkę. Wymieszaj z odrobiną oliwy, czosnkiem granulowanym oraz ziołami prowansalskimi. Przypiecz chwilę na patelni.
Możesz również dodać do zupy kleks śmietany, orzechy nerkowca, pestki dyni czy słonecznika 😉
Smacznego!