Szakszuka z piekła rodem 🔥 🔥

Czy próbowałeś już szakszuki? A może nigdy o niej nie słyszałeś i zastanawiasz się co to wogóle jest? Szakszuka (Shakshuka) dosłownie oznacza wielki bałagan, a tak naprawdę jest to danie składające się głównie z pomidorów i jajek. Krąży pogłoska, że jest ona idealna na kaca. U mnie dziś znajdziecie przepis na szakszukę z piekła rodem, czyli z odrobiną papryczki chili. Oczywiście możecie ją przyrządzić w wersji łagodnej.

A oto przepis:

1 porcja – 270 kcal

Składniki (2 porcje):

  • 4 jajka,
  • 1/2 papryczki chili (9g),
  • 1 papryka czerwona (140g),
  • puszka siekanych pomidorów (400g),
  • pomidorki koktajlowe (220g),
  • 2 ząbki czosnku (4g),
  • oliwa z oliwek (10g),
  • świeża bazylia,
  • sól, pieprz, kumin

Przygotowanie:

  1. Pokrój paprykę oraz pomidorki.
  2. Posiekaj papryczkę chili.
  3. Rozgnieć czosnek i podsmaż na oliwie.
  4. Dodaj paprykę oraz chili na patelnie i chwilę smaż.
  5. Następnie dodaj pomidory.
  6. Przypraw i wymieszaj.
  7. Smaż około 5 minut na dużym ogniu, nie mieszając.
  8. Zrób lekkie zagłębienia w sosie poidorowym.
  9. Wbij tam jajka, dodaj sól i pieprz, a następnie przykryj pokrywką.
  10. Duś około 4 minuty na małym ogniu.
  11. Dodaj listki bazyli.

Najlepiej podawać z pieczywem.

Smacznego!

Author:

Chcesz poznać sposób na zdrowie, lepsze samopoczucie i piękną sylwetkę bez katowania się niskokalorycznymi dietami, a dodatkowo zwiedzić z Nami świat? Zapraszam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *