Quesadilla z kurczakiem 🌮
Dziś mam dla Was odrobinę Meksyku, a dokładniej jedno z dań kuchni meksykańskiej, czyli QUESADILLĘ. Jest to połączenie tortilli i sera (Queso – oznacza ser) z dodatkiem różnych składników. U mnie będzie to kurczak oraz warzywa. Idealne danie, gdy mamy ochotę na jakiś fast food. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym ze szczypiorkiem (na dole przepis)!
A oto przepis na Quesadillę:
1 porcja (1/6 quesadilli) – 213 kcal
Składniki (6 porcji):
- 2 x Tortilla pszenna (124g) – 352 kcal
- Łyżka oliwy (5g) – 41 kcal
- Mała cebula (40g) – 16 kcal
- Ser żółty (możesz użyć mozzarelli) (150g) – 570 kcal
- Papryka czerwona (50g) – 12 kcal
- Filet z piersi kurczaka (150g) – 159 kcal
- Pomidor (110g) – 22 kcal
- Kukurydza mrożona (możesz użyć konserwowej) (100g) – 73 kcal
- Łyżka masła roślinnego light (możesz użyć zwykłego) (10g) – 34 kcal
Przygotowanie:
- Rozmróź kukurydzę.
- W międzyczasie obtocz kurczaka w ulubionych przyprawach i pokrój w paski.
- Następnie podsmaż na patelni z odrobiną oliwy i przenieś do miski.
- Cebule pokrój w piórka, paprykę i pomidora w kostkę, a ser zetrzyj na tarce.
- Zeszklij cebulę na patelni, a następnie dodaj paprykę i smaż jeszcze chwilę na małym ogniu.
- Rozpuść na patelni (wielkości tortilli) masło i połóż placek tortilli. Na niego połóż połowę gramatury sera. Następnie kurczaka i warzywa, a potem resztę sera.
- Wszystko przykryj drugim plackiem tortilli i smaż kilka minut na małym ogniu.
- Następnie przewróć quesadillę na drugą stronę (najlepiej przy użyciu płaskiego talerza) i smaż jeszcze chwilę.
- Zdejmij quesadillę z patelni, gdy będzie gotowa i pokrój na 6 kawałków.
- Podawaj z sosem czosnkowym (przepis poniżej).
Sos czosnkowy ze szczypiorkiem (75 kcal):
Składniki :
- Jogurt naturalny (100g) – 61 kcal
- Duży ząbek czosnku lub 2 małe (6g) – 9 kcal
- Szczypiorek (15g) – 5 kcal
Przygotowanie:
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do jogurtu.
- Szczypiorek posiekaj i wymieszaj wraz z jogurtem i czosnkiem.
- Następnie przypraw sos solą i pieprzem.
Smacznego!