Pasta z twarożkiem i awokado

Co zrobić z awokado i twarogiem, które zalegają nam w lodówce? Oczywiście pyszną pastę na kanapki! Pasta jest szybka w przyrządzeniu i idealnie nadaje się na śniadanie czy na kolację.

A oto przepis:

1 porcja – 54 kcal

100g pasty – 103 kcal

Składniki (8 porcji):

  • Dojrzałe awokado (135g) – 216kcal
  • Twaróg półtłusty (100g) – 115kcal
  • Jogurt naturalny light (110g) – 67 kcal
  • Ząbek czosnku (3g) – 5kcal
  • Mała cebula (50g) – 21 kcal
  • Natka pietruszki (15g) – 2 kcal
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (6g) – 2 kcal
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ.
  2. Dodaj sok z limonki i zblenduj. Jeśli nie masz blendera awokado rozgnieć widelcem i wymieszaj z sokiem z limonki.
  3. Cebule obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę.
  4. Czosnek obierz i posiekaj.
  5. Dodaj cebulę, czosnek, skruszony twaróg i jogurt do awokado i zblenduj lub wymieszaj widelcem.
  6. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do pasty.
  7. Przypraw pastę i wymieszaj wszystko dokładnie.

Pasta gotowa! Najlepiej smakuje ona ze świeżym pieczywem i pomidorem, który po prostu jest stworzony do awokado.

Smacznego!

Author:

Chcesz poznać sposób na zdrowie, lepsze samopoczucie i piękną sylwetkę bez katowania się niskokalorycznymi dietami, a dodatkowo zwiedzić z Nami świat? Zapraszam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *