Pasta z twarożkiem i awokado
Co zrobić z awokado i twarogiem, które zalegają nam w lodówce? Oczywiście pyszną pastę na kanapki! Pasta jest szybka w przyrządzeniu i idealnie nadaje się na śniadanie czy na kolację.
A oto przepis:
1 porcja – 54 kcal
100g pasty – 103 kcal
Składniki (8 porcji):
- Dojrzałe awokado (135g) – 216kcal
- Twaróg półtłusty (100g) – 115kcal
- Jogurt naturalny light (110g) – 67 kcal
- Ząbek czosnku (3g) – 5kcal
- Mała cebula (50g) – 21 kcal
- Natka pietruszki (15g) – 2 kcal
- 2 łyżeczki soku z cytryny (6g) – 2 kcal
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ.
- Dodaj sok z limonki i zblenduj. Jeśli nie masz blendera awokado rozgnieć widelcem i wymieszaj z sokiem z limonki.
- Cebule obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę.
- Czosnek obierz i posiekaj.
- Dodaj cebulę, czosnek, skruszony twaróg i jogurt do awokado i zblenduj lub wymieszaj widelcem.
- Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do pasty.
- Przypraw pastę i wymieszaj wszystko dokładnie.
Pasta gotowa! Najlepiej smakuje ona ze świeżym pieczywem i pomidorem, który po prostu jest stworzony do awokado.
Smacznego!