Placuszki twarogowe 🥞 🥞
Znudziła Ci się owsianka na śniadanie, a może nie masz pomysłu na kolację? Nie martw się! Mam dla Ciebie coś pysznego! Tym razem będą to PLACUSZKI TWAROGOWE. Możesz podawać je z czym tylko chcesz. Z owocami, z miodem, z sosem czekoladowym, z jogurtem… U mnie będą w wersji z sosem malinowym i granatem! Zatem będzie wybuchowo 😀
A oto przepis na placuszki:
1 placuszek – 86 kcal
1 porcja (4 placuszki) – 344 kcal
Składniki (16 placuszków):
- Twaróg półtłusty (500g) – 575 kcal
- 6 Jajek (360g) – 468 kcal
- Mąka (ja użyłam pełnoziarnistej) (80g) – 292 kcal
- Cukier wanilinowy (12g) – 47 kcal
*Jeśli chcesz słodsze placuszki możesz dodać erytrytol czy ksylitol.
Przygotowanie:
- Wrzucamy do miski twaróg, mąkę, cukier wanilinowy i żółtka jaj.
- Następnie wszystko blendujemy.
- Ubijamy białka na sztywną pianę.
- Dodajemy je do masy twarogowej delikatnie mieszając.
- Rozgrzewamy patelnię i nakładamy na nią placuszki (ja dawałam po 3 sztuki).
- Smażymy po około 2-3 minuty na każdą stronę, na małym ogniu.
- Gdy już wszystkie placuszki są gotowe dodajemy sos lub inne dodatki.
Sos malinowy z granatem (129 kcal):
Składniki :
- Jogurt naturalny (110g) – 67 kcal
- Maliny (ja użyłam mrożonych) (50g) – 20 kcal
- Granat (50g) – 42 kcal
Przygotowanie:
- Blendujemy maliny z jogurtem naturalnym.
- Dodajemy nasiona granatu i mieszamy.
- Polewamy placuszki sosem.
Smacznego!