Błyskawiczna pizza z chorizo 🍕 🍕
Mam dla Was kolejny pomysł na BŁYSKAWICZNĄ PIZZĘ NA TORTILLI! Tym razem w wersji z hiszpańską kiełbasą chorizo i warzywami. Ślinka mi cieknie na samą myśl o niej 😀 Ma nadzieję, że pokochacie ją tak samo jak ja! Oczywiście zamiast chorizo możecie użyć, pepperoni, salami lub zwykłej szynki czy kiełbasy! Do wyboru do koloru 🙂
Dodatkowo możecie użyć sosu czosnkowego ze szczypiorkiem z mojego poprzedniego wpisu (https://diettravels.pl/2019/04/23/quesadilla-z-kurczakiem-%F0%9F%8C%AE/). Będzie jeszcze pyszniej!
A oto przepis:
1 porcja (1/8 pizzy) – 76 kcal
Składniki (8 porcji):
- Tortilla pszenna (62g) – 172 kcal
- Passata pomidorowa (45g) – 15 kcal
- Ser żółty (55g) – 215 kcal
- Papryka czerwona (30g) – 7 kcal
- Chorizo (35g) – 145 kcal
- Oliwki (20g) – 30 kcal
- Kukurydza mrożona (może być konserwowa) (25g) – 18 kcal
- Szczypiorek (20g) – 6 kcal
Przygotowanie:
- Rozmrażamy kukurydzę w mikrofalówce.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Smarujemy tortillę passatą.
- Ścieramy ser żółty na tarce i posypujemy nim placek tortilli.
- Kroimy chorizo na plasterki, a paprykę w paski i dodajemy na pizzę.
- Następnie posypujemy pizzę kukurydzą i dodajemy pokrojone na pół oliwki .
- Wsadzamy pizzę do piekarnika i pieczemy 6-8 minut, póki ser się nie rozpuści.
- Kroimy pizzę na kawałki i polewamy sosem.
Smacznego!