Szakszuka z piek┼éa rodem ­čöą ­čöą

Czy pr├│bowa┼ée┼Ť ju┼╝ szakszuki? A mo┼╝e nigdy o niej nie s┼éysza┼ée┼Ť i zastanawiasz si─Ö co to wog├│le jest? Szakszuka (Shakshuka) dos┼éownie oznacza wielki ba┼éagan, a tak naprawd─Ö jest to danie sk┼éadaj─ůce si─Ö g┼é├│wnie z pomidor├│w i jajek. Kr─ů┼╝y pog┼éoska, ┼╝e jest ona idealna na kaca. U mnie dzi┼Ť znajdziecie przepis na szakszuk─Ö z piek┼éa rodem, czyli z odrobin─ů papryczki chili. Oczywi┼Ťcie mo┼╝ecie j─ů przyrz─ůdzi─ç w wersji ┼éagodnej.

A oto przepis:

1 porcja – 270 kcal

Składniki (2 porcje):

  • 4 jajka,
  • 1/2 papryczki chili (9g),
  • 1 papryka czerwona (140g),
  • puszka siekanych pomidor├│w (400g),
  • pomidorki koktajlowe (220g),
  • 2 z─ůbki czosnku (4g),
  • oliwa z oliwek (10g),
  • ┼Ťwie┼╝a bazylia,
  • s├│l, pieprz, kumin

Przygotowanie:

  1. Pokr├│j papryk─Ö oraz pomidorki.
  2. Posiekaj papryczk─Ö chili.
  3. Rozgnie─ç czosnek i podsma┼╝ na oliwie.
  4. Dodaj papryk─Ö oraz chili na patelnie i chwil─Ö sma┼╝.
  5. Nast─Öpnie dodaj pomidory.
  6. Przypraw i wymieszaj.
  7. Sma┼╝ oko┼éo 5 minut na du┼╝ym ogniu, nie mieszaj─ůc.
  8. Zrób lekkie zagłębienia w sosie poidorowym.
  9. Wbij tam jajka, dodaj s├│l i pieprz, a nast─Öpnie przykryj pokrywk─ů.
  10. Du┼Ť oko┼éo 4 minuty na ma┼éym ogniu.
  11. Dodaj listki bazyli.

Najlepiej podawa─ç z pieczywem.

Smacznego!

Author:

Chcesz pozna─ç spos├│b na zdrowie, lepsze samopoczucie i pi─Ökn─ů sylwetk─Ö bez katowania si─Ö niskokalorycznymi dietami, a dodatkowo zwiedzi─ç z Nami ┼Ťwiat? Zapraszam!

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *