Szakszuka z piekła rodem 🔥 🔥
![](https://i0.wp.com/diettravels.pl/wp-content/uploads/2020/11/DSC6890-01.jpeg?resize=683%2C1024&ssl=1)
Czy próbowałeś już szakszuki? A może nigdy o niej nie słyszałeś i zastanawiasz się co to wogóle jest? Szakszuka (Shakshuka) dosłownie oznacza wielki bałagan, a tak naprawdę jest to danie składające się głównie z pomidorów i jajek. Krąży pogłoska, że jest ona idealna na kaca. U mnie dziś znajdziecie przepis na szakszukę z piekła rodem, czyli z odrobiną papryczki chili. Oczywiście możecie ją przyrządzić w wersji łagodnej.
![](https://i0.wp.com/diettravels.pl/wp-content/uploads/2020/11/DSC6875-01-1.jpeg?resize=691%2C518&ssl=1)
A oto przepis:
1 porcja – 270 kcal
Składniki (2 porcje):
- 4 jajka,
- 1/2 papryczki chili (9g),
- 1 papryka czerwona (140g),
- puszka siekanych pomidorów (400g),
- pomidorki koktajlowe (220g),
- 2 ząbki czosnku (4g),
- oliwa z oliwek (10g),
- świeża bazylia,
- sól, pieprz, kumin
![](https://i0.wp.com/diettravels.pl/wp-content/uploads/2020/11/ezgif.com-gif-maker.gif?resize=600%2C400&ssl=1)
Przygotowanie:
- Pokrój paprykę oraz pomidorki.
- Posiekaj papryczkę chili.
- Rozgnieć czosnek i podsmaż na oliwie.
- Dodaj paprykę oraz chili na patelnie i chwilę smaż.
- Następnie dodaj pomidory.
- Przypraw i wymieszaj.
- Smaż około 5 minut na dużym ogniu, nie mieszając.
- Zrób lekkie zagłębienia w sosie poidorowym.
- Wbij tam jajka, dodaj sól i pieprz, a następnie przykryj pokrywką.
- Duś około 4 minuty na małym ogniu.
- Dodaj listki bazyli.
Najlepiej podawać z pieczywem.
![](https://i0.wp.com/diettravels.pl/wp-content/uploads/2020/11/DSC6918-01.jpeg?resize=691%2C977&ssl=1)
Smacznego!