Szakszuka z piek艂a rodem 馃敟 馃敟

Czy pr贸bowa艂e艣 ju偶 szakszuki? A mo偶e nigdy o niej nie s艂ysza艂e艣 i zastanawiasz si臋 co to wog贸le jest? Szakszuka (Shakshuka) dos艂ownie oznacza wielki ba艂agan, a tak naprawd臋 jest to danie sk艂adaj膮ce si臋 g艂贸wnie z pomidor贸w i jajek. Kr膮偶y pog艂oska, 偶e jest ona idealna na kaca. U mnie dzi艣 znajdziecie przepis na szakszuk臋 z piek艂a rodem, czyli z odrobin膮 papryczki chili. Oczywi艣cie mo偶ecie j膮 przyrz膮dzi膰 w wersji 艂agodnej.

A oto przepis:

1 porcja – 270 kcal

Sk艂adniki (2 porcje):

  • 4 jajka,
  • 1/2 papryczki chili (9g),
  • 1 papryka czerwona (140g),
  • puszka siekanych pomidor贸w (400g),
  • pomidorki koktajlowe (220g),
  • 2 z膮bki czosnku (4g),
  • oliwa z oliwek (10g),
  • 艣wie偶a bazylia,
  • s贸l, pieprz, kumin

Przygotowanie:

  1. Pokr贸j papryk臋 oraz pomidorki.
  2. Posiekaj papryczk臋 chili.
  3. Rozgnie膰 czosnek i podsma偶 na oliwie.
  4. Dodaj papryk臋 oraz chili na patelnie i chwil臋 sma偶.
  5. Nast臋pnie dodaj pomidory.
  6. Przypraw i wymieszaj.
  7. Sma偶 oko艂o 5 minut na du偶ym ogniu, nie mieszaj膮c.
  8. Zr贸b lekkie zag艂臋bienia w sosie poidorowym.
  9. Wbij tam jajka, dodaj s贸l i pieprz, a nast臋pnie przykryj pokrywk膮.
  10. Du艣 oko艂o 4 minuty na ma艂ym ogniu.
  11. Dodaj listki bazyli.

Najlepiej podawa膰 z pieczywem.

Smacznego!

Author:

Chcesz pozna膰 spos贸b na zdrowie, lepsze samopoczucie i pi臋kn膮 sylwetk臋 bez katowania si臋 niskokalorycznymi dietami, a dodatkowo zwiedzi膰 z Nami 艣wiat? Zapraszam!

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.

%d bloggers like this: