Meksyk na śniadanie!
Ten smak niełatwo opisać słowami. Żałuję, że tak późno zaczęłam stosować awokado w mojej kuchni. Często ludzie są przekonani, że jest ono mdłe i bez smaku. Jednak dodanie już dwóch składników czyni cuda. Dodatkowo ten owoc jest bardzo zdrowy, np. zawarty w nim kwas oleinowy obniża poziom złego cholesterolu, a potas jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca i obniża ciśnienie krwi. Ale UWAGA, UWAGA awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców (100g zawiera aż 160 kcal!), więc jeśli jesteś na diecie pamiętaj o tym, bo po spróbowaniu tej pasty nie będzie łatwo Ci się od niej odciągnąć. Jeśli jesteś w sklepie i zastanawiasz się jak rozpoznać dojrzałe awokado to weź je do ręki i delikatnie przyciskaj skórkę palcem. Jeśli jest miękkie, a skórka wróciła do pierwotnego kształtu to trafiłeś w dziesiątkę. Dojrzały owoc również można poznać po kolorze, lecz niech Was on nie zmyli. Większość dojrzałych owoców jest ciemnozielona lub koloru bakłażanu, jednak są i odmiany które są jasnozielone. Jeśli nie udało ci się znaleźć dojrzałego awokado to pociesz się tym niedojrzałym. Kup je i przechowuj w temperaturze pokojowej 3 do 7 dni i czekaj, aż zmięknie. Jeśli już jest gotowe, wyciąg nóż i bierz się do dzieła. A oto przepis:
1 porcja – 180 kcal
Składniki (4 porcje):
- Duże awokado (moje miało 276g ze skórką, a po ściągnięciu 213g) – 340kcal
- 4 jajka (254g) – 333kcal
- 2 ząbki czosnku (4g) – 6kcal
- Łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- Łyżeczka oliwy z oliwek (5g) – 41 kcal
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo. Zalej zimną wodą i czekaj aż się ostudzą. Następnie obierz, pokrój w kostkę i włóż do miski.
- Czosnek rozgnieć i posiekaj.
- Awokado obierz i usuń pestkę. Najlepiej przekroić wzdłuż i przekręcić. Następnie pokrój na mniejsze kawałki, dodaj oliwę, sok z cytryny i czosnek. Rozgnieć widelcem lub włóż do blendera i zmiksuj. Połącz wszystkie składniki i dopraw do smaku.
Pasta gotowa! Najlepiej smakuje ona ze świeżym pieczywem i pomidorem, który po prostu jest stworzony do awokado.
Bon appétit!