Meksyk na śniadanie!

 

   Ten smak niełatwo opisać  słowami. Żałuję, że tak późno zaczęłam stosować  awokado w mojej kuchni. Często ludzie są przekonani, że jest ono mdłe i bez smaku. Jednak dodanie już dwóch składników czyni cuda. Dodatkowo ten owoc jest bardzo zdrowy, np. zawarty w nim kwas oleinowy obniża poziom złego cholesterolu, a potas jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca i obniża ciśnienie krwi. Ale UWAGA, UWAGA awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców (100g zawiera aż 160 kcal!), więc jeśli jesteś na diecie pamiętaj o tym, bo po spróbowaniu tej pasty nie będzie łatwo Ci się od niej odciągnąć. Jeśli jesteś w sklepie i zastanawiasz się jak rozpoznać dojrzałe awokado to weź je do ręki i delikatnie przyciskaj skórkę palcem.  Jeśli jest miękkie, a skórka wróciła do pierwotnego kształtu to trafiłeś w dziesiątkę. Dojrzały owoc również można poznać po kolorze, lecz niech Was on nie zmyli. Większość dojrzałych owoców jest ciemnozielona lub koloru bakłażanu, jednak są i odmiany które są jasnozielone. Jeśli nie udało ci się znaleźć dojrzałego awokado  to pociesz się tym niedojrzałym. Kup je i przechowuj w temperaturze pokojowej 3 do 7 dni i czekaj, aż zmięknie. Jeśli już jest gotowe, wyciąg nóż i bierz się do dzieła.  A oto przepis:

1 porcja – 180 kcal

Składniki (4 porcje):

  • Duże awokado (moje miało 276g ze skórką, a po ściągnięciu 213g) – 340kcal
  • 4 jajka (254g) – 333kcal
  • 2 ząbki czosnku (4g) – 6kcal
  • Łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • Łyżeczka oliwy z oliwek (5g) – 41 kcal
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Zalej zimną wodą i czekaj aż się ostudzą. Następnie obierz, pokrój w kostkę i włóż do miski.
  2. Czosnek rozgnieć i posiekaj.
  3. Awokado obierz i usuń pestkę. Najlepiej przekroić wzdłuż i przekręcić. Następnie pokrój na mniejsze kawałki, dodaj oliwę, sok z cytryny i czosnek. Rozgnieć widelcem lub włóż do blendera i zmiksuj. Połącz wszystkie składniki i dopraw do smaku.

   Pasta gotowa! Najlepiej smakuje ona ze świeżym pieczywem i pomidorem, który po prostu jest stworzony do awokado.

 

Bon appétit!

 

Author:

Chcesz poznać sposób na zdrowie, lepsze samopoczucie i piękną sylwetkę bez katowania się niskokalorycznymi dietami, a dodatkowo zwiedzić z Nami świat? Zapraszam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *