Deser z granatem!
Granat tak rzadko gości na naszym talerzu, a szkoda, ponieważ jest bardzo zdrowy. Nazywany jest owocem życia i zawiera bogactwo polifenoli. Dzięki czemu chroni nas przed chorobami nowotworowymi. Łagodzi on objawy PMS i menopauzy, ponieważ posiada fitoestrogeny, które wspomagają gospodarkę hormonalną. Dodatkowo działa odmładzająco i podnosi libido. A to tylko kilka właściwości tego pysznego owocu, więc nie ma się co zastanawiać. Trzeba sięgać po niego częściej!
A oto przepis na deser chia z granatem i borówkami:
1 porcja – 295 kcal
Składniki ( 2 porcje):
- Puszka mleczka kokosowego light (400g) – 264 kcal
- 6 łyżeczek nasion chia (30g) – 128 kcal
- Borówki amerykańskie (270g) – 153 kcal
- ¼ granatu (55g) – 45 kcal
Przygotowanie:
- Przelewamy po 200 ml mleczka kokosowego do każdego kubka.
- Płuczemy borówki, a następnie odmierzamy 100g i przesypujemy do jednego kubka z mleczkiem kokosowym. Blendujemy mleczko wraz z borówkami.
- Dodajemy do każdego kubka po 3 łyżeczki nasion chia, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 4 godziny (najlepiej przygotować wieczorem i zostawić na całą noc).
- Po odpowiednim czasie blendujemy 140g jagód, a 30g zostawiamy do dekoracji.
- Zblendowaną warstwę z jagodami dzielimy na pół i przenosimy do szklanek tworząc dolną warstwę.
- Następnie wyciągamy z lodówki warstwę z borówkami, chia i mleczkiem, mieszamy i przenosimy pół do jednej szklanki i pół do drugiej szklanki, tworząc drugą warstwę.
- Wyciągamy z lodówki warstwę z mleczkiem i chia, mieszamy i rozdzielamy na dwie części. Przenosimy delikatnie do szklanek, tworząc górną warstwę.
- Obieramy granata i dodajemy wraz z borówkami na wierzch.
Trzywarstwowy deser z chia gotowy.
Smacznego!