Deser z granatem!

   Granat tak rzadko gości na naszym talerzu, a szkoda, ponieważ jest bardzo zdrowy. Nazywany jest owocem życia i zawiera bogactwo polifenoli. Dzięki czemu chroni nas przed chorobami nowotworowymi. Łagodzi on objawy PMS i menopauzy, ponieważ posiada fitoestrogeny, które wspomagają gospodarkę hormonalną. Dodatkowo działa odmładzająco i podnosi libido. A to tylko kilka właściwości tego pysznego owocu, więc nie ma się co zastanawiać. Trzeba sięgać po niego częściej!

A oto przepis na deser chia z granatem i borówkami:

1 porcja – 295 kcal

Składniki ( 2 porcje):

  • Puszka mleczka kokosowego light (400g) – 264 kcal
  • 6 łyżeczek nasion chia (30g) – 128 kcal
  • Borówki amerykańskie (270g) – 153 kcal
  • ¼ granatu (55g) – 45 kcal

Przygotowanie:

  1. Przelewamy po 200 ml mleczka kokosowego do każdego kubka.
  2. Płuczemy borówki, a następnie odmierzamy 100g i przesypujemy do jednego kubka z mleczkiem kokosowym. Blendujemy mleczko wraz z borówkami.
  3. Dodajemy do każdego kubka po 3 łyżeczki nasion chia, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 4 godziny (najlepiej przygotować wieczorem i zostawić na całą noc).
  4. Po odpowiednim czasie blendujemy 140g jagód, a 30g zostawiamy do dekoracji.
  5. Zblendowaną warstwę z jagodami dzielimy na pół i przenosimy do szklanek tworząc dolną warstwę.
  6. Następnie wyciągamy z lodówki warstwę z borówkami, chia i mleczkiem, mieszamy i przenosimy pół do jednej szklanki i pół do drugiej szklanki, tworząc drugą warstwę.
  7. Wyciągamy z lodówki warstwę z mleczkiem i chia, mieszamy i rozdzielamy na dwie części. Przenosimy delikatnie do szklanek, tworząc górną warstwę.
  8. Obieramy granata i dodajemy wraz z borówkami na wierzch.

Trzywarstwowy deser z chia gotowy.

 

Smacznego!

Author:

Chcesz poznać sposób na zdrowie, lepsze samopoczucie i piękną sylwetkę bez katowania się niskokalorycznymi dietami, a dodatkowo zwiedzić z Nami świat? Zapraszam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *