Koktajl kokosowo-migdałowy idealny na ból głowy
Żyjesz w ciągłym stresie, a dodatkowo wciąż masz ochotę na coś słodkiego? Może spróbujesz kokosowo-migdałowego koktajlu, który ukoi twoje nerwy
i zapobiegnie napadom głodu?
Nasiona migdałowca posiadają wiele wartości odżywczych, dzięki sporej ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, białka, antyoksydantów, a także potasu, manganu, magnezu, miedzi, witaminy B2,
i witaminy E. Obniżają one ciśnienie tętnicze i poziom złego cholesterolu we krwi. Mimo tego, że zawierają sporo tłuszczu pomagają one w walce z kilogramami, ponieważ jest to zdrowy tłuszcz, który reguluje metabolizm. Błonnik natomiast wypełnia żołądek, dzięki czemu czujemy się syci. Nie należy jednak przesadzać, bo 100g migdałów zawiera 572 kcal! Garść dziennie powinna wystarczyć. Dodatkowo nasiona migdałowca poprawiają pamięć i koncentrację, a także redukują stres.
A może jesteś w ciąży? Migdały będą idealne dla Ciebie, ponieważ łagodzą mdłości i zawierają kwas foliowy.
Gdy już wiesz ile korzyści płynie z jedzenia migdałów, czas wypróbować je
w naszym smoothie.
A oto przepis:
1 porcja – 385 kcal
Składniki:
- Pół puszki mleczka kokosowego light (200ml) – 132kcal
- Pół mango (180g) – 108kcal
- Średni banan (100g) – 100 kcal
- 7 migdałów (8g) – 45 kcal
- Kostki lodu
Przygotowanie:
- Wlać mleczko kokosowe do kubka.
- Obrać mango, pokroić na mniejsze kawałki i przenieść do kubka z mleczkiem.
- Obrać banana, pokroić na plasterki, dodać do mleczka kokosowego i mango.
- Zmiksować wszystkie składniki.
- Przelać koktajl do szklanki, dodać kostki lodu.
- Zetrzeć kilka migdałów i udekorować koktajl według uznania.
Deser gotowy.
Smacznego!