Deser chia z masłem orzechowym – niebo w gębie!
Co powiesz na połączenie mleczka kokosowego, masła orzechowego i banana? A do tego pomarańcza, borówki amerykańskie i nasiona chia. Idealny deser gotowy!
Masz problemy ze wzrokiem? Borówki polepszają jakość widzenia, regulują trawienie, obniżają poziom złego cholesterolu oraz opóźniają procesy starzenia. Natomiast nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) wpływają pozytywnie na pamięć i koncentrację oraz regulują ciśnienie tętnicze krwi. Dodatek masła orzechowego do deseru pomoże nam w walce z nadwagą, dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym, a dodatkowo uchroni nas przed chorobami serca.
A oto przepis na pełen witamin i składników odżywczych pudding chia:
1 porcja – 385kcal
Składniki:
- Pół puszki mleczka kokosowego light (200ml) – 132 kcal
- 3 łyżeczki nasion chia (15g) – 64 kcal
- Średni banan (100g) – 100 kcal
- Pół pomarańczy (50g) – 21 kcal
- 7 szt. borówek amerykańskich (13g) – 7 kcal
- Czubata łyżeczka masła orzechowego (10g) – 61 kcal
Przygotowanie:
- Przelej mleczko kokosowe do kubeczka.
- Dodaj nasiona chia, wymieszaj i wsadź do lodówki na 4 godziny (najlepiej przygotuj wieczorem i zostaw w lodówce na noc).
- Gdy chia pochłonie już część mleczka kokosowego zabierz się za owoce.
- Obierz pomarańczę i banana. Następnie zblenduj.
- Dodaj masło orzechowe do zmiksowanych owoców i zblenduj jeszcze raz.
- Przelej warstwę owocową z masłem do szklanki, następnie nałóż na nią warstwę z chia.
- Udekoruj pudding borówkami amerykańskimi.
Pyszny deser gotowy.
Smacznego!