Tortilla z tuńczykiem i jajkiem🐟 🥚

   Znudziły Ci się kanapki do pracy? A może nie masz czasu przyrządzić obiadu? Zalega Ci w szafce tuńczyk w puszce i nie wiesz gdzie go dodać? Zapraszam do zapoznania się z przepisem na szybką tortillę idealną na śniadanie, lunch, obiad, a nawet kolację! Nie masz czasu rano przygotować lunchu do pracy? Nic nie szkodzi. Możesz przyrządzić wrapa dzień wcześniej, wsadzić do pojemniczka i schować do lodówki. Tortilla z tuńczykiem i jajkiem nie dość, że jest pyszna to do tego zawiera niecałe 300 kcal.

      A oto przepis: 🍽

1 porcja – 298 kcal

Składniki ( 4 porcje):

  • 4 tortille pełnoziarniste (272g) – 712 kcal
  • 4 średnie jajka (194g) – 272 kcal
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (150g) – 148 kcal
  • ½ dużego pomidora (95g) – 19 kcal
  • kilka liści sałaty (180g) – 25 kcal
  • 4 czubate łyżeczki majonezu light (28g) – 17kcal (można również użyć ketchupu)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Gotujemy jajka na twardo, wsadzamy do zimnej wody i czekamy chwile aż ostygną, następnie obieramy.
  2. Myjemy sałatę i pomidora.
  3. Pomidora kroimy w kosteczkę i dodajemy do jajek.
  4. Odsączamy tuńczyka z zalewy, a następnie dodajemy do miski z pomidorem i jajkami.
  5. Dodajemy przyprawy i rozgniatamy widelcem zawartość miski.
  6. Podgrzewamy tortillę na patelni bez dodatku tłuszczu, po około minucie na każdej stronie.
  7. Smarujemy tortillę majonezem na całej powierzchni.
  8. Następnie rozsmarowujemy wcześniej przygotowany farsz na tortilli.
  9. Dodajemy kilka liści sałaty.
  10. Zwijamy tortillę i kroimy na połówki.

Uwaga: Tortillę podsmażaj chwilę przed przyrządzeniem by nie stwardniała.

  Pyszna tortilla na zimno gotowa!🥙

Smacznego!

Author:

Chcesz poznać sposób na zdrowie, lepsze samopoczucie i piękną sylwetkę bez katowania się niskokalorycznymi dietami, a dodatkowo zwiedzić z Nami świat? Zapraszam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *