Tortilla z tuńczykiem i jajkiem🐟 🥚
Znudziły Ci się kanapki do pracy? A może nie masz czasu przyrządzić obiadu? Zalega Ci w szafce tuńczyk w puszce i nie wiesz gdzie go dodać? Zapraszam do zapoznania się z przepisem na szybką tortillę idealną na śniadanie, lunch, obiad, a nawet kolację! Nie masz czasu rano przygotować lunchu do pracy? Nic nie szkodzi. Możesz przyrządzić wrapa dzień wcześniej, wsadzić do pojemniczka i schować do lodówki. Tortilla z tuńczykiem i jajkiem nie dość, że jest pyszna to do tego zawiera niecałe 300 kcal.
A oto przepis: 🍽
1 porcja – 298 kcal
Składniki ( 4 porcje):
- 4 tortille pełnoziarniste (272g) – 712 kcal
- 4 średnie jajka (194g) – 272 kcal
- puszka tuńczyka w sosie własnym (150g) – 148 kcal
- ½ dużego pomidora (95g) – 19 kcal
- kilka liści sałaty (180g) – 25 kcal
- 4 czubate łyżeczki majonezu light (28g) – 17kcal (można również użyć ketchupu)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Gotujemy jajka na twardo, wsadzamy do zimnej wody i czekamy chwile aż ostygną, następnie obieramy.
- Myjemy sałatę i pomidora.
- Pomidora kroimy w kosteczkę i dodajemy do jajek.
- Odsączamy tuńczyka z zalewy, a następnie dodajemy do miski z pomidorem i jajkami.
- Dodajemy przyprawy i rozgniatamy widelcem zawartość miski.
- Podgrzewamy tortillę na patelni bez dodatku tłuszczu, po około minucie na każdej stronie.
- Smarujemy tortillę majonezem na całej powierzchni.
- Następnie rozsmarowujemy wcześniej przygotowany farsz na tortilli.
- Dodajemy kilka liści sałaty.
- Zwijamy tortillę i kroimy na połówki.
Uwaga: Tortillę podsmażaj chwilę przed przyrządzeniem by nie stwardniała.
Pyszna tortilla na zimno gotowa!🥙
Smacznego!