Krewetki w sosie pomidorowym 🍤 🍅

Mmm krewetki! Jeśli ich jeszcze nie jedliście musicie spróbować tego połączenia. A jeśli już zasmakowaliście tych pyszności na pewno się zakochacie w tym daniu!

  A oto przepis (2 porcje):

1 porcja – 541 kcal

Składniki:

  • Makaron spaghetti (160g) – 552 kcal
  • Krewetki królewskie, mrożone (200g) – 150 kcal
  • Ser typu feta (50g) – 140 kcal
  • Pomidorki koktajlowe lub zwykłe (300g) – 57 kcal
  • 2 Małe cebule (90g) – 37 kcal
  • Duży ząbek czosnku lub 2 małe (6g) – 9 kcal
  • Liście jarmużu (40g) – 20 kcal
  • Oliwa (10g) – 83 kcal
  • Masło roślinne light (możesz użyć zwykłego) (10g) – 34 kcal

Przygotowanie:

  1. Rozmrażamy krewetki.
  2. Następnie doprawiamy solą.
  3. Makaron gotujemy al dente.
  4. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Zwykłe w kosteczkę.
  5. Obieramy cebulę, kroimy w piórka, a czosnek siekamy i solimy.
  6. Rozgrzewamy połowę gramatury oliwy na patelni i dodajemy cebulę wraz z czosnkiem.
  7. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy trochę wody i dusimy pod przykryciem.
  8. Gdy cebula będzie już miękka dodajemy pomidorki i poszarpane liście jarmużu.
  9. Smażymy kilka minut. Następnie przenosimy do miski.
  10. Na patelnie wlewamy resztę oliwy i smażymy krewetki.
  11. W międzyczasie odcedzamy makaron i zalewamy zimną wodą.
  12. Gdy krewetki będą gotowe dodajemy sos pomidorowy i mieszamy.
  13. Następnie dodajemy masło i delikatnie mieszamy, a potem skruszony ser feta.
  14. Na końcu dodajemy makaron i wszystko mieszamy.

Voilà! Krewetki w sosie pomidorowym gotowe!

Smacznego!

Author:

Chcesz poznać sposób na zdrowie, lepsze samopoczucie i piękną sylwetkę bez katowania się niskokalorycznymi dietami, a dodatkowo zwiedzić z Nami świat? Zapraszam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *