Krewetki w sosie pomidorowym 🍤 🍅
Mmm krewetki! Jeśli ich jeszcze nie jedliście musicie spróbować tego połączenia. A jeśli już zasmakowaliście tych pyszności na pewno się zakochacie w tym daniu!
A oto przepis (2 porcje):
1 porcja – 541 kcal
Składniki:
- Makaron spaghetti (160g) – 552 kcal
- Krewetki królewskie, mrożone (200g) – 150 kcal
- Ser typu feta (50g) – 140 kcal
- Pomidorki koktajlowe lub zwykłe (300g) – 57 kcal
- 2 Małe cebule (90g) – 37 kcal
- Duży ząbek czosnku lub 2 małe (6g) – 9 kcal
- Liście jarmużu (40g) – 20 kcal
- Oliwa (10g) – 83 kcal
- Masło roślinne light (możesz użyć zwykłego) (10g) – 34 kcal
Przygotowanie:
- Rozmrażamy krewetki.
- Następnie doprawiamy solą.
- Makaron gotujemy al dente.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Zwykłe w kosteczkę.
- Obieramy cebulę, kroimy w piórka, a czosnek siekamy i solimy.
- Rozgrzewamy połowę gramatury oliwy na patelni i dodajemy cebulę wraz z czosnkiem.
- Chwilę smażymy, a następnie dodajemy trochę wody i dusimy pod przykryciem.
- Gdy cebula będzie już miękka dodajemy pomidorki i poszarpane liście jarmużu.
- Smażymy kilka minut. Następnie przenosimy do miski.
- Na patelnie wlewamy resztę oliwy i smażymy krewetki.
- W międzyczasie odcedzamy makaron i zalewamy zimną wodą.
- Gdy krewetki będą gotowe dodajemy sos pomidorowy i mieszamy.
- Następnie dodajemy masło i delikatnie mieszamy, a potem skruszony ser feta.
- Na końcu dodajemy makaron i wszystko mieszamy.
Voilà! Krewetki w sosie pomidorowym gotowe!
Smacznego!