Pudding chia z truskawkami 🍓🍓
Nie masz pomysłu na śniadanie? Znudziły Ci się kromki i owsianka? Może tym razem postawisz na słodki deser chia z truskawkami i mango? Nasiona chia są skarbnicą kwasów omega-3, błonnika, magnezu, fosforu i witamin: B1, B2 i B3. Natomiast mango (mój ulubiony owoc), jak i truskawki zawierają mnóstwo potasu, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca i zapobiega obrzękom. Warto więc połączyć te składniki i zrobić coś pysznego!
A oto przepis:
1 porcja – 293 kcal
Składniki:
- pół puszki mleczka kokosowego light (200g) – 132 kcal
- 2 łyżki nasion chia (15g) – 64 kcal
- 4 truskawki (80g) – 25 kcal
- 1/3 mango (120) – 72 kcal
- ewentualnie troszeczkę wody niegazowanej (25g) – 0kcal
(w zależności czy chcesz mieć mus czy bardziej płynną konsystencję)
Przygotowanie:
- Wlej do kubka mleczko kokosowe. Następnie dodaj nasiona chia, wymieszaj składniki i wsadź do lodówki na 3 godziny (najlepiej przygotować wieczorem i pozostawić na noc w lodówce).
- Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Następnie pokrój połowę na plasterki, a resztę zostaw w całości.
- Obierz mango, pokrój na mniejsze kawałki, dodaj wodę i zmiksuj.
- Wyjmij pudding chia z lodówki i udekoruj plastrami truskawek (jak na zdjęciu).
- Wlej warstwę z mango na pudding.
- Udekoruj deser truskawkami i zacznij degustację.
Pyszny deser gotowy!
Smacznego!