Pudding chia z truskawkami na śniadanie? Czemu nie!🍓🍓

     Nie masz pomysłu na śniadanie? Znudziły Ci się kromki i owsianka? Może tym razem postawisz na słodki deser chia z truskawkami i mango? Nasiona chia są skarbnicą kwasów omega-3, błonnika, magnezu, fosforu i witamin: B1, B2 i B3. Natomiast mango (mój ulubiony owoc), jak i truskawki zawierają mnóstwo potasu, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca i zapobiega obrzękom. Warto więc połączyć te składniki i zrobić coś pysznego!

   A oto przepis:

1 porcja – 293 kcal

   Składniki:

  • pół puszki mleczka kokosowego light (200g) – 132 kcal
  • 2 łyżki nasion chia (15g) – 64 kcal
  • 4 truskawki (80g) – 25 kcal
  • 1/3 mango (120) – 72 kcal
  • ewentualnie troszeczkę wody niegazowanej (25g) – 0kcal

(w zależności czy chcesz mieć mus czy bardziej płynną konsystencję)

           Przygotowanie:

  1. Wlej do kubka mleczko kokosowe. Następnie dodaj nasiona chia, wymieszaj składniki i wsadź do lodówki na 3 godziny (najlepiej przygotować wieczorem i pozostawić na noc w lodówce).
  2. Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Następnie pokrój połowę na plasterki, a resztę zostaw w całości.
  3. Obierz mango, pokrój na mniejsze kawałki, dodaj wodę i zmiksuj.
  4. Wyjmij pudding chia z lodówki i udekoruj plastrami truskawek (jak na zdjęciu).
  5. Wlej warstwę z mango na pudding.
  6. Udekoruj deser truskawkami i zacznij degustację.

 

Pyszny deser gotowy!

 

 

Smacznego!

Author:

Chcesz poznać sposób na zdrowie, lepsze samopoczucie i piękną sylwetkę bez katowania się niskokalorycznymi dietami, a dodatkowo zwiedzić z Nami świat? Zapraszam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *